Ezt a cikket olyan hobbifotósoknak szánom, akik nem tudnak több százezer forintot költeni fix fényerős 400 vagy 500 mm gyújtótávolságú objektivekre és arra sincs elég idejük hogy napokat töltsenek lessátorban távol az otthonuktól, ellenben szeretnének madarakat fotózni 70-300 mm-es amatőr objektívvel.

Ennek érdekében a környezetünkben élő madarakat minél közelebb kell magunkhoz csalogassuk. Az én ötletem a madárodú és madáretető készítés. Ha ily módon sikerül a madarakat környezetünkbe csalogatni, akkor minden életciklusukat megfigyelhetjük, illetve fotózhatjuk: udvarlás, fészekrakás, táplálkozás, fiókák nevelése, röptetése.

A madárodúkat és etetőket hulladék fűrészárúból házilag könnyen el lehet készíteni pár egyszerű szerszám segítségével: fűrész, kalapács, mérőszalag, pisztolyfúró.

A madáretető méreteire nincsenek fontosabb szabályok, fantáziánk segítségével különböző méretű és formájú etetőt tervezhetünk, készíthetünk.

A mienk például ilyen:

Nagyításhoz kattintson a képre!

Télen gondoskodjunk róla, hogy az etetőben mindig legyen ennivaló a madaraknak és akkor állandóan ott lesznek. A madárkák nagyon szeretik a tepertőt, szalonnát, napraforgómagot, kendermagot és mindenféle gabonát, tehát ilyesmivel tápláljuk őket (tepertőt, illetve sózott szalonnát NE adjon senki a madaraknak, ugyanis szomjasak lesznek, és fagyos télen elég nehezen jutnak vízhez! Ipari szalonna mehet – moTmeN).

A madárodú nagysága kb. 30x15x15cm vagy 20x10x10cm belvilágú kell legyen, de e tekintetben a madarak nem túl válogatósak. Annál fontosabb adat a röpnyílás átmérője, mert ez határozza meg, hogy az odúban mely madarak fognak költeni.

A röpnyílások átmérője a különböző madárfajok igényeinek megfelelően a következő:

  • Kék és fenyvescinege: 28mm
  • Széncinege, kerti rozsdafarkú, csuszka, légykapó: 32-35mm
  • Seregély, nyaktekercs, búbos banka: 46-50mm
  • Kuvik, gatyáskuvik, csóka, szalakóta: 70mm
  • Macskabagoly, szajkó: 100mm

 

A megfelelő méretű röpnyílásokat barkácsboltban kapható, villanydobozok falba süllyesztéséhez használható fúrófejekkel lehet kialakítani, ami többféle méretű lyuk fúrására alkalmas. Vagy pedig egyszerű fúróval a megfelelő átmérőt körüllyuggattjuk az odú első lapján és utólag csiszolószalaggal simára csiszoljuk a rést. Hogy jobban ellenálljon az odú az esőnek, hónak, a tetejét burkoljuk be kátránypapírral vagy bádoggal.

Nagyításhoz kattintson a képre!Az elkészített odúkat a kertünkben lévő fákra, hétvégi házunk közelébe vagy egy közeli csendes kirándulóhelyünkre helyezzük ki. Arra természetesen vigyáznunk kell, hogy legalább 2m magasan legyenek az odúk elhelyezve a fákon, hogy ragadozó állatok ne bánthassák lakóikat.

Nagyításhoz kattintson a képre!A kihelyezett odúk közelében készítsünk magunknak lessátrakat ágakból, vagy sűrű erdőrészek, bokrok is nyújthatnak nekünk menedéket, ahonnan megfigyelhetjük és fotózhatjuk a madarakat. Az ideális természetes megvilágítás érdekében az odúkat úgy helyezzük el a fán, hogy röpnyílásuk keleti, dél-keleti, déli, dél-nyugati esetleg nyugati irányba nézzen. Az odúkat télen helyezzük ki, hogy tavasszal a fészekrakó madárpárok már megtalálhassák.

Gondolom a természetet kedvelő fotósok számára az is lendületet ad a madárodúk és etetők készítéséhez, hogy tevékenységükkel nem csak maguknak de a madaraknak is örömet szerezhetnek.

Remélem a cikk hasznos információkat tartalmaz a témában érdekeltek örömére. Sok sikert kívánok minden fotóstársnak a barkácsoláshoz és a fotózáshoz egyaránt.

Szerző: http://fotozz.hu