Többen kérdezték, hogy lehet vízcseppet készíteni. Gondolom közületek, már sokan meg is tették ezt. Ezzel a cikkel azoknak szeretnék segíteni, akiknek még nem sikerült lefotózni.

 

Hozzávalók:

  • Asztali állvány
  • Fényképező
  • Edény + víz
  • Sok kitartás
  • Csepegtető
  • Reflex

 

Hogyan is kezdjünk hozzá? Keressünk egy öblösebb tálat vagy edényt. (Én jelen esetben egy műzlistálat alkalmaztam). Érdemes élénkebb színűt választani, ezzel nagy mértékben befolyásolhatjuk a későbbiekben az egész fotót.

 

A megvilágítás:

 

A fényekkel érhetjük el a még fémesebb, csillógobb hatást. (Személy szerint variálható, ezt a kreatívitásotokra bízom.) Én a konyhai nagy lámpát felülről, egy asztali lámpa tompított fényét hátulról, valamint a fényképező beépített vakuját használtam)

 

A csepegtető:

 

Használhatunk gyógyszertárban megvásárolható szemcseppes dobozban található csepegtetőt, de számos más eszközzel pótolható. (Jelen esetben egy kanálból csepegtettem) A profibbak, rögzítsék a csepegtetőt is, így 90%-osan lehet tudni, hogy kb. hova fog cseppenni a vízcsepp. (ezzel jóval megkönnyítve a munkánkat!)

Nagyításhoz kattintson a képre!

 

A fotózás:

 

És akkor álljunk is neki fényképezni. Kezdeném azokkal akik kompakt géppel fényképeznek. Nekik van nehezebb dolguk (én is így tettem), sajnos egy kompakt gépnek sokkal nagyobb expókésése van, mint egy tükörreflexes fényképezőnek. Ezt a problémát úgy lehet áthidalni, hogy ha nagyjából tudjuk, hova cseppen a víz, oda (pl. egy kanálra) kirögzítjük a fókuszt és akkor kattintunk ha megindul lefelé a vízcsepp.

Tükrös gépeknél ez jóval könnyebb! Ha minden feljebb leírt beállítás, eszkös a helyén, már csak a gépet kell megfelelő szögbe és beállításokba tenni.

A gépet asztali állványra rögzítettem, a bemozdulás elkerülése végett. A gépet makró, vagy szupermakró módba állítsd, esetleg az ilyen tipusú objektíved használd. Az edény széléhez közel, kb felülről fotózva, 45 fokos dőléssel állítottam be. (ez persze lehet több is kevesebb is, kreatívitástól, személytől függően) A fényviszonyokhoz megfelelő beállítások megfelelő kiválasztása következik. (Nálam ez 1/320-as zársebesség és F6,3-as rekeszérték volt). Ha látod, hogy megindul lefelé a vízcsepp már kattinthatsz is! (kitartás, sok képből kevés sikerült csak…:)

Nagyításhoz kattintson a képre!

A rövid záridő alapfeltétel, hiszen csak így tudjuk ezeket a gyors cseppeket megfelelően lencsevégre kapni! Innentől kezdve talán már csak a türelem, a reflex és a kreatívitás szabhat határt. Hosszabb záridővel esetleg „mozgalmasabbá” teheted a képed. Rengeteg új ötlettel kibővíthető, variálható a cseppek fotózása. Kreatívitás képpen színeket vihetünk a vízbe, vízfestékkel vagy más színezőanyaggal, amitől még egyedibb lesz a fotónk.

Abban biztos lehetsz, hogy egyedit, nem megismételhetőt alkotsz, hiszen, még egy ugyan ilyen formát, 99,99%-al soha senki nem lesz képes lefotózni!

 

Utómunka (a még fémesebb hatás elérése érdekében):

 

Az utómunka során kontrasztot növeltem, majd az árnyékok és fények beállításával törekedtem a fémes hatás elérésére, majd a legvégén fekete – fehér színmódba tettem.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Köszönöm, hogy végigolvastad, remélem segítettem.

Kitartást, kreatívitást és szép képeket kívánok: Bazsi

Forrás: http://fotozz.hu

Köszönjük!